lördag 7 december 2013

väntans tider

Det är nu vecka 23 och jag och magen är riktigt goda vänner. LillTrampe gympar på och verkar ha det bra därinne. I början var det däremot rätt jobbigt, inte för att jag mådde dåligt eller så, men just när magen började ta plats och kontakten med musklerna försämrades. Plötsligt insåg man hur mycket man använder sitt midriff! Att svinga sig upp på cykeln, lyfta nåt tungt, köra stakapparat, armhäva, eller bara sätta sig upp i sängen. Plötsligt fanns inte den där stabila "korsetten" längre. Och så flåsandet på det! Krympande lungor och jag som försökte göra de vanliga körningarna över Västerbron om mornarna... ja till slut fick jag ju bara inse att det är okej att de snabba försvinner i fjärran, och inte bli inte stressad för det. Och nu går det faktiskt helt ok. Men det krävde sin tillvänjningsperiod!

-4 och äntligen lite snö!

I övrigt verkar en viss mammaförsiktighet ha infunnit sig. Man aktar sig för att trilla. När jag är ute på jogg blir det ett väldigt trippande i nedförsbackarna; på sträckan där elljusen är paj saktar jag nästan in till gångfart, jag tjyvhåller på bromsen om asfalten blänker frostigt när jag kommer cyklande.. Så känner jag mig lite larvig och pensionärsmässig. Är det jag som tänker såhär? Bebisen ligger väl så skyddat och fint därinne, vad skulle det göra om jag ramlade? Fast det är väl bra. Att ta det lite lugnt.

Och så läser jag i Ett barn blir till (ärvd från mamma), och tänker att det går nog rätt bra ändå det här. Om man var gravid och rökare 1965 så rekommenderades man att dra ned till 5-7 cigg om dan (hellre än att gå upp för mycket i vikt), man skulle passa sig för hängbröst (bär stadig bysthållare!), använda gummistrumpor om benen svullnade och gärna en grossessgördel också. Och gå i mödragymnastik! Det är en fin bok. Fantastiska bilder, både inifrån magen och på unga blivande mödrar som gympar i kalasbyxor. Men på nåt vis känns det enklare att vara gravid idag. Å andra sidan verkar inte foglossningar ha uppfunnits då. EN fördel alltså. :-)

Men nu åter till lördagsmyset. Mera saftglögg, någon?

/S